Persoonlijke speech voor je bruiloft & ceremonie­spreker/BABS

Jouw mooiste dag vraagt om de mooiste speech voor je bruiloft. Je wilt dat de speech op de bruiloft de juiste snaar raakt bij jullie als bruidspaar en bij familie. Geen standaardwoorden, maar een persoonlijke touch. Daar help ik jullie bij. Ik maak van jullie bijzondere verhalen en mooie en minder mooie herinneringen een pakkend verhaal. Inclusief een lach en een traan. Als ceremonieschrijfster, -spreker en buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) geef ik jullie mooiste dag een persoonlijk tintje.

Een echt persoonlijke speech voor jullie bruiloft

In aanloop naar het jawoord komen vele mooie herinneringen en verhalen omhoog. Over hoe de relatie is begonnen, wat jullie samen hebben meegemaakt en over het huwelijksaanzoek. Het zijn waarschijnlijk veel te veel herinneringen om allemaal in een speech van een half uur te gieten. Hoe kun je daar dan één pakkend verhaal van maken dat precies weergeeft zoals jullie zijn

Dat is waar ik in beeld kom. Ik schrijf graag samen met jullie een persoonlijke trouwspeech. Zo maken we van de trouwgelofte er één om nooit te vergeten. Dat de tekst volledig bij jullie past en dat jullie en de gasten met een big smile en soms ook met een traan aan mijn lippen hangen – dat is waar ik het voor doe.

Wie ben ik?

Mijn werk is om jullie verhaal mooi op papier te krijgen en jullie daarvoor het hemd van het lijf te vragen. Maar ik begrijp heel goed dat je ook wilt weten wie ik dan precies ben. Ik ben Marion Weij, ceremoniespreker- en schrijver. Geboren in Aalsmeer, trotse moeder van twee kinderen, en empathisch en innemend van karakter.

Verhalen vertellen doe ik al mijn hele leven. Eerst enkel in mijn werk in de ouderenzorg, waar ik regelmatig een laatste groet schreef voor bewoners. Maar nu vooral met veel plezier als BABS en ceremonieschrijver en -spreker. Ik heb 40 jaar hbo-levenservaring en heb vele baantjes gezien. Maar mijn droombaan heb ik nu gevonden: verhalen van mensen omvormen naar een mooie speech en een prachtige ceremonie. Daarnaast ben ik erkend als BABS en mag ik jullie officiële huwelijk voltrekken.

Wat doe ik als ceremonieschrijver en ceremoniespreker voor de bruiloft?

Met mijn trouwspeech zorg ik voor serieuze momenten, maar ook voor humor. Doordat ik goed luister naar jullie verhaal en ook op zoek ga naar de sappige details die juist het delen waard zijn, kan ik precies dát benoemen waar jullie zelf nog niet aan hadden gedacht.

Natuurlijk maak ik de tekst vooral persoonlijk. Ik doorspek de speech voor de bruiloft met mooie, leuke en grappige eigenschappen van bruid en bruidegom. Ik benoem de mensen die er niet meer zijn en betrek ook eventuele kinderen erbij.

Neem gerust contact met mij op voor de mogelijkheden.

BABS:
trouwambtenaar Aalsmeer

Naast de speech schrijven, kan ik nog meer voor je doen. Ik ben ook BABS. “Maar heette je niet Marion?”, vraag je je nu misschien af. Klopt. Babs is geen vrolijke meidennaam, maar een afkorting voor Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand. Ik mag dan ook officieel huwelijken voltrekken. Daarbij ga ik voor een unieke trouwspeech en een persoonlijke huwelijksvoltrekking. Het is tenslotte jullie mooiste dag, die je (daar gaan we gewoon vanuit!) maar één keer meemaakt.

Om jullie te kunnen trouwen, moet ik door de gemeente worden benoemd tot eendags-BABS en door de rechtbank van de gemeente worden beëdigd. Formaliteiten waar ik inmiddels mijn hand niet meer voor omdraai. Je kunt kiezen tussen trouwen voor de wet of ceremonieel trouwen.

Trouwen voor de wet

Als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand kan ik jullie huwelijk voltrekken. Jullie staan dan na mijn ceremonie ook officieel als getrouwd geregistreerd voor de wet. Geef altijd aan in jullie trouwgemeente dat jullie voor een externe trouwambtenaar kiezen: mij dus. Dan kan ik een verzoekschrift bij de gemeente indienen en kan de gemeente mij beëdigen. Zodra het officiële papierwerk rond is, kan ik jullie huwelijk voltrekken. Jullie zijn dan wel gebonden aan de eisen van de gemeente hiervoor.

Ceremonieel trouwen

Als je meer vrijheid wilt hebben, kun je kiezen voor ceremonieel trouwen. Je gaat dan op een ander moment naar de gemeente en regelt daar de formaliteiten, waarna jullie (desnoods in spijkerbroek) getrouwd naar buiten gaan. Daarna kies je een trouwdatum, selecteer je jullie droomlocatie en hebben jullie alle vrijheid om de ceremonie in te vullen zoals je wilt. Officieel zijn jullie al getrouwd, maar natuurlijk laat ik het lijken alsof jullie wel echt op dat moment in het huwelijksbootje stappen.

Trouwen in het buitenland

Kiezen jullie voor trouwen in het buitenland? Of je nu gaat voor een idyllische plek in Italië, een prachtig tropisch eiland of een hoge berg in Verweggistan, voor trouwen in het buitenland gelden weer andere regels. Ook in dat geval kan ik jullie BABS zijn. Ik geef je graag uitleg hoe dat precies zit.

Hoe werkt dat,
zo’n trouwspeech schrijven?

Nou, men neemt een pen en zet wat woorden op papier. Nee hoor, mensen kiezen mij juist omdat ik doortastender te werk ga en graag van zowel de speech als het schrijfproces een feestje maak. Dat doe ik op de volgende manier:

  1. Het thuisgesprek. Ik kom bij jullie als aanstaand bruidspaar langs en vraag jullie het hemd van het lijf. Veel belangrijker dan het standaardriedeltje van formele vragen is dat ik jullie écht goed wil leren kennen. Daarvoor neem ik mijn vragenpot mee. Daardoor kun je zelfs na járen samen nog iets nieuws over je partner ontdekken.
  2. Contact met kinderen of familie. Natuurlijk alleen met toestemming van jullie. Een speech wordt nóg mooier als ik ook bij hen leuke details en boeiende anekdotes weet te verzamelen. Daarom bel ik hen op om een goed beeld te krijgen van wie jullie zijn.
  3. Even laten bezinken. Daarna heb ik een heleboel informatie verzameld. Ik noteer mijn eerste indrukken en laat alles bezinken. Daarna ga ik de speech schrijven. Een kwestie van schaven, afvlakken en toevoegen totdat ik 100% tevreden ben.
  4. Het voorproefje. Nu zijn jullie vast enorm nieuwsgierig geworden naar de speech. Daarom geef ik jullie ongeveer 2 weken voor de grote dag telefonisch wat steekwoorden en/of -zinnen door. Zo weet je al een beetje hoe de speech in elkaar zit.
  5. Dé dag. Het allermooiste moment is daar. Jullie gaan trouwen en ik mag mijn speech voordragen. Op de trouwdag trek ik mijn toga aan (tenzij je me liever vlotter ziet) en maak ik alvast contact met de gasten. Daarna draag ik mijn speech voor, kan ik jullie ceremonie officieel voltrekken én kan ik daarna jullie als bruidspaar feliciteren.
  6. Na twee weken hebben we nog eens telefonisch contact over hoe jullie het vonden én hoe jullie getrouwde leven bevalt.

Investering

Je hebt al een trouwspeech van één A4 vanaf € 250 excl. btw. Mijn uurtarief is € 65.

Als jullie via mij voor de wet willen trouwen, rekent de gemeente extra kosten voor het papierwerk rondom mijn beëdiging als BABS. De precieze kosten daarvoor verschillen per gemeente en komen bovenop mijn tarief.

Wat mag ik betekenen voor jullie mooiste dag?

Wil je mij inschakelen voor een écht unieke en onvergetelijke speech voor de bruiloft? En misschien ook als BABS of ceremoniespreker de bruiloft? Hoe dan ook, ik sta te popelen om van jullie mooiste dag iets nog mooiers te maken.

Laten we kennismaken over de telefoon. Dan help ik heel graag om jullie prachtige verhaal in de juiste woorden te gieten.