Positief Contracteren
Willen jullie met verschillende partijen een samenwerking aangaan en dit juridisch laten vastleggen in een samenwerkingsovereenkomst? Dat kan met mijn concept Positief Contracteren.
Samenwerken op basis van een Positief Contract
Stel, jouw onderneming of organisatie gaat samenwerken met een of meer partijen. Jullie gaan bijvoorbeeld samen onderzoek doen, kennis delen of samen een dienst of product ontwikkelen. Jullie willen de samenwerking juridisch laten vastleggen maar jullie hebben geen zin in stroperige discussies. Dan is het concept Positief Contracteren iets voor jullie.
Ik ben bijna 20 jaar werkzaam geweest als advocaat (bij De Brauw Blackstone Westbroek en Nysingh). Met Positief Contracteren combineer ik mijn juridische kennis met het begeleiden van samenwerkingsprocessen.
Hoe gaat Positief Contracteren in zijn werk?
In opdracht van alle partijen gezamenlijk ga ik als onafhankelijke procesbegeleider aan de slag. Ik begeleid het ‘goede gesprek’ tussen jullie als samenwerkende partijen. Het vertrouwen in elkaar staat voorop, niet het wantrouwen. We bespreken niet alleen de gemeenschappelijke belangen, maar ook: op welke onderdelen hebben jullie juist verschillende belangen? En ik stel vragen. Vaak ook nog schriftelijk na het gesprek. Op basis van jullie antwoorden stel ik een korte samenwerkingsovereenkomst op: een Positief Contract. Geen overbodige juridische riedels, maar wèl inhoudelijke afspraken over onderwerpen die jullie belangrijk vinden.
Lees hier over het verschil tussen Positief Contracteren en traditioneel contracteren.
Voorbeeld: Circuloco
Ik heb onder andere een Positief Contract opgesteld voor negen partijen die gezamenlijk een circulair paviljoen (Circuloco) hebben gerealiseerd op de Floriade. De negen partijen waren zeer divers. O.a. een architectenbureau, de Gemeente Almere, PRICE (Praktijk- en Innovatiecentrum Circulaire Economie), een creatieve ZZP-er die de gebruikte materialen wist te verzamelen en natuurlijk ook een bouwonderneming. Onder mijn begeleiding hebben ze goede afspraken gemaakt. Afspraken over de bouw, de programmering en de verplaatsing van het paviljoen èn over hun onderlinge samenwerking. Michiel Terpstra, directeur van Van Wijnen Lelystad zei over het Positief Contracteren met deze groep: ‘Onder de conventionele manier van contractvorming had dit paviljoen er niet gestaan’.
Wil je meer weten over Positief Contracteren? Klik hieronder om te lezen wat de voordelen zijn, voor welke gevallen het geschikt is en wat de verschillen zijn met traditioneel contracteren.
Bekijk dit filmpje over het Positieve Contract dat ik opstelde voor Circuloco.